Aplikować grzybnię w warunkach zbliżonych do naturalnych, pod drzewami iglastymi lub liściastymi. Pieprznik jadalny tworzy mikoryzę z sosną, świerkiem, dębem, bukiem i grabem. Korzystnie jest gdy drzewa są stosunkowo młode ( 5-10 lat ). Stosować grzybnię od marca do listopada.
Uprawa i pielęgnacja:
- Wokół pnia drzewa zrobić otwory o głębokości 15-20 cm. Im starsze drzewo tym dalej od pnia.
- Stosować 10 ml. na każdy dołek. Aplikować w pobliżu młodych, włoskowatych korzeni drzewa.
- Zasypać dołki ziemią i obficie podlać. Zabezpieczyć warstwą ściółki, korą, igliwiem lub liśćmi z lasu.
- W przypadku braku opadów zaleca się cykliczne zwilżanie gleby.
Wydajność opakowania:
- Młode drzewa 5-10 letnie - 3 dawki (30ml) na jedno drzewo.
- Duże drzewa, drzewa rosnące pojedynczo - 6 dawek (60ml) na jedno drzewo.
Owocowanie:
W sprzyjających warunkach pierwsze grzyby mogą pojawiać się po 2-3 latach od aplikacji grzybni. W ciągu jednego roku, pod jednym drzewem możemy zebrać od kilku do kilkunastu grzybów.
Skład:
Pieprznik jadalny ≥ 9,8 x 10⁸ jtk
Inne grzyby leśne ≥ 7,5 x 10⁸ jtk
Oprócz wyselekcjonowanej grzybni Pieprznika jadalnego w składzie preparatu znajdują się również grzybnie innych gatunków grzybów leśnych oraz niejadalnych grzybów partnerskich, dlatego należy zachować dużą ostrożność w momencie pojawienia się owocników.
Certyfikowana, wyselekcjonowana grzybnia. Duże opakowanie, aż 60 ml koncentratu. Wyprodukowano w warunkach laboratoryjnych z certyfikowanej grzybni.
Amatorska uprawa mikoryzowych grzybów leśnych ( Mikoryza - zjawisko współżycia grzybów z korzeniami drzew ) nie gwarantuje rezultatu, ponieważ plonowanie grzybów jest silnie uzależnione od pogody oraz wielu innych czynników. Do ich uprawy należy stworzyć warunki najbardziej zbliżone do naturalnych oraz aplikować grzybnię zgodnie z instrukcją. Przy wystąpieniu odpowiednich warunków klimatycznych, możemy w stosunkowo krótkim czasie liczyć na dobre wyniki.