Grzybem docenianym za jego liczne walory smakowe są smardze, dlatego dobrym pomysłem będzie założenie jego przydomowej hodowli. Bez wątpienia świetnie sprawdzi się tutaj specyfik wyprodukowany na bazie wysokiej jakości grzybni, jaka połączona została z aktywnymi składnikami mającymi zwiększyć prawdopodobieństwo powodzenia całego procesu. Koniecznie też podkreślmy, że należy stworzyć grzybom warunki jak najbardziej zbliżone do naturalnych. W przypadku smardzy, preparat aplikujemy w zacienionych i liściastych miejscach w pobliżu ścinek drewna. Warto wziąć tutaj pod uwagę również przygotowanie odpowiedniej gleby. W wypadku korzystnych okoliczności pierwsze jadalne osobniki można zauważyć się już po roku, jednak zazwyczaj musimy odczekać tutaj 2-3 lata. Szansę pojawienia się okazów zwiększa fakt, że grzybnia smardzy została tutaj zestawiona z innymi gatunkami, dlatego możliwe jest pojawienie się także owocników odmiennych okazów, niż tylko smardze.
Aplikacja:
Grzybnię smardzy aplikuje się od marca do listopada. Należy ją rozcieńczyć z pięcioma litrami niechlorowanej wody, a następnie tak przyrządzony roztwór rozprowadzić konewką właśnie w okolicach ścinek drzew, najlepiej w zaciemnionych miejscach, ściółkowanych korą.
Innym rozwiązaniem, jakie może dać nam zdecydowanie lepsze rezultaty jest wybór zacienionego miejsca w ogrodzie, gdzie usunięta zostanie przez nas wierzchnia warstwa gleby na powierzchni około 1-2 metrów kwadratowych. Tam należy przygotować podłoże z 80 litrów torfu (8 części), 4 części trocin, 2 części popiołu - ten jednak musi zostać uzyskany ze spalonego drewna oraz 100 gramów gipsu. Całość intensywnie podlewamy i wtedy możemy przejść do równomiernej aplikacji grzybni rozcieńczonej w 5 litrach wody. Ziemię później warto jest wyściółkować korą świerkową lub też sosnową.
Produkt został przygotowany w warunkach laboratoryjnych z certyfikowanej, ekologicznej grzybni.